På väg att köpa bostadsrätt?

Är ni på väg att köpa bostadsrätt? Då kan det vara bra att hålla lite koll på vilka regler som gäller då man ska köpa bostadsrätt. För det mesta så hjälper en mäklare dig men många gånger så är det upp till dig som köpare att hålla koll på vad som gäller.

Du som köper en bostad idag har en undersökningsplikt som innebär att du ska kolla upp den bostadsrätt som du tänker köpa och notera allt om du anser att det inte står rätt till. Tyvärr så finns det de som säljer som inte alltid har så kallat rent mjöl i påsen, utan som försöker att sälja sin bostad med olika fel som kanske inte alltid är lätta att upptäcka.

Det kan vara svårt att upptäcka olika fel i en bostadsrätt och det kan vara värt att ta med någon kunnig person som har större erfarenhet av detta vid kontroll av bostadsrätten. Det gäller att få en uppfattning om vilket skick bostaden är i innan man köper den. Var alltså noga när ni undersöker den bostad som ni tänker köpa.

Det kan också finnas dolda fel som inte upptäckts vid en besiktning och liknande. Det är köplagen som reglerar och avgör vad som anses vara ett fel i en bostadsrätt. Om det upptäcks fel efter köpet som varit dolda för köparen och det spelar ingen roll om säljaren vetat om dessa eller inte så ligger det på säljarens ansvar att komma överens med köparen om detta inom 2 år.