Höj temperaturen och värdet på villan

braskamin_299123255

Braskaminer är något som verkar bli allt mer populärt och det är inte konstigt när man ser alla de fördelar de kan föra med sig.

Ökat värde

En av de fördelarna som gör det svårt att motstå lockelsen av att installera en braskamin är hur bra den ekonomiska ekvationen ser ut. I en undersökning som gjordes bland 1772 svenska fastighetsmäklare blev svaret från hela 91% av dem att en braskamin höjer värdet på en villa med upp till 10%. Detta kan jämföras med hur billiga många braskaminer kan vara. Vissa med priser så låga som 5000 kronor.

Utöver det tillkommer självklart installationsmaterial och arbete men med en värdeökning på upp till 10% av huset blir inte heller det svårmotiverat.

Bygganmälan

Tänk på att du måste söka tillstånd hos din kommun innan du installerar braskamin så det inte blir en dyr historia. Man kan annars få dryga böter på sitt eldande. Enligt en lag som kom 2011 så ska också en kontrollplan kunna bifogas till din bygganmälan. Detta är inte alls en krånglig process utan går rätt fort bara man gör en planritning och skickar in sin ansökan. När allt är klart och kaminen är på plats så ska den besiktas av sotaren sen är det bara att njuta av värmen och sprakandet ifrån brasan.

Billig uppvärmning

För de som har tillgång till gratis eller billig ved så kan braskaminer dessutom vara en mycket kostnadseffektiv uppvärmningskälla. Man brukar lite skämtsamt säga att veden värmer två gånger. Först då man kapar, hugger upp och staplar den och sedan när man eldar den i kaminen. Då trä dessutom är en förnyelsebar energikälla så är det ett betydligt grönare alternativ än till exempel olja eller el.

Mysfaktorn

Även om de ovan nämnda fördelarna kanske är de mest logiska så skall man inte heller glömma bort de mjuka värdena. Ljudet och doften av en sprakande eld är något som vi människor verkar gilla oavsett var i världen vi bor. Vissa tror att det är något som uppkommit under människans evolution. Elden har varit en samlingsplats för människan som grupp och dessutom länge varit hur vi tillagat mat. Kanske är det därför som vi känner oss så lockade och bekväma med en sprakande eld. Inte är det mycket som slår en kopp te i favoritfåtöljen framför den värmande brasan tillsammans med en bra bok och några tända ljus en mörk och ruggig höstkväll.